오이소박이, 경단
오이소박이 oi sobagi
연한 오이를 토막 내 칼집을 넣어 소금에 절인 다음 부추, 마늘, 고춧가루 등을 버무린 소를 채워 익힌 여름철 별미 김치다. 아삭하고 시원한 맛이 일품이다.
Cucumbers cut in length, slit and stuffed with a mixture of chives, garlic, and red chili powder. A crunchy and refreshing summer kimchi.
경단 gyeongdan
찹쌀이나 찰수수 가루를 반죽해 밤톨만 한 크기로 빚어 끊는 물에 삶은 다음 여러 가지 고물을 묻혀 만든 떡이다. 고물 종류에 따라 깨경단, 팥경단, 밤경단등으로불린다.
Sweet rice or glutinous millet power shapend into small bells, boiled in water and coated in dressing powder (gomul). Called sesame gyeongdan, red bean gyeondan, or chestnut gyeongdan,depending on the dressing powder.
저작권자 © 대한급식신문 무단전재 및 재배포 금지