삼색나물
samsaek namul
도라지, 시금치, 고사리 세 가지 나물을 한 그릇에 담은 음식이다. 흰색, 갈색, 푸른색 나물을 차례로 담고 깨소금과 실고추를 뿌려 낸다.
Bellflower roots, spinach, and fiddlehead namul served on a plate. The white, green, and brown namuls are arranged by color and sprinkled with roasted sesame seeds and red pepper threads.
삼겹살
samgyeopsal
돼지의 배 부위로 살코기와 지방이 삼겹으로 되어 있어 육질이 부드럽고 고소하다. 양념을 하지 않고 구워 소금이나 쌈장을 찍어 먹고 채소에 쌈을 싸 먹기도 한다.
Streaky pork belly grilled and dipped in salt or ssamjang (red soy paste dip). Also eaten wrapped in lettuce leaves.
저작권자 © 대한급식신문 무단전재 및 재배포 금지