한식메뉴 외국어표기법 41
신선로
sinseollo
가운데 숯불을 담는 통이 있는 신선로라는 탕기에 고기와 해산물, 채소 등을 둘러 담고 육수를 부어 즉석에서 끓여 먹는 것으로 대표적인 궁중음식이다.
A hot pot of seafood, meat, and vegetables cooked at the table in a brass sinseollo pot over got charcoal burring int eh central cylinder. A dish representative of the royal cuisine.
탕평채
tang pyeong chae
녹두녹말을 물에 풀어 끓인 다음 굳인 청포묵을 가늘게 채 썰고, 고기볶음, 미나리, 달걀지단, 김 등 다섯 가지 색깔의 재료를 섞어 만든 음식이다.
Thinly sliced mung bean muk (jelly) with sauteed beef, Korean parsley, egg garnish, and roasted dried laver. This dish of five colors is also called cheongpomuk-muchim (seasoned mung bean jelly).
저작권자 © 대한급식신문 무단전재 및 재배포 금지