한식메뉴 외국어표기법44
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  • 한식재단
  • 승인 2016.02.12 15:24
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겉절이, 동치미
겉절이 geotjeori


배추, 상추 등을 소금에 잠깐 절이거나, 그대로 간장, 고춧가루, 참기름 등의 양념에 무쳐 먹는 즉석 김치이다. 풋풋한 맛이 입안을 산뜻하게 한다.

Napa cabbage or lettuce mixed with soy sauce, red chili pepper, and sesame oil and served. This is a fresh-tasting unfermented kimchi.




동치미 dongchimi


소금에 절인 통무에 짜지 않게 끊여 식힌 소금물을 가득 붓고 담근 김치다. 주로 겨울철에 담그며 죽이나 떡을 먹을 때 곁들이면 시원한 맛이 좋다.

A wintertime kimchi made of salted whole radishes immersed in salt brine. A good accompaniment to juk (porridge) or tteok (rice cakes).

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